ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΚΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΤΑ

Θεσσαλονίκη 3 Μαρτίου 2020

Προς τον κύριο Ιωάννη Σάββα,

Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης

Απευθύνομαι σε εσάς, ως Ελεγκτή Νομιμότητας των ΟΤΑ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, προκειμένου, να λάβετε τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας.

Είναι γνωστό, ότι, ήδη από την προηγούμενη θητεία, έχω καταθέσει συγκροτημένη πρόταση νέου κανονισμού λειτουργίας του Π.Σ., προκειμένου να λειτουργεί πιο δημοκρατικά, και κατά τις συνεδριάσεις του, και ως προς τη σχέση του με τους συμπολίτες μας και τα συλλογικά, κοινωνικά, κινηματικά τους όργανα.

Δυστυχώς όμως, εδώ και κάποιους μήνες, παρουσιάζεται το δυσάρεστο φαινόμενο, το Π.Σ., με ευθύνη του Προέδρου του, αλλά και του κ. Περιφερειάρχη και της πλειοψηφούσας παράταξης, να μην τηρεί ούτε τον υφιστάμενο κανονισμό λειτουργίας, με συνέπεια οι διαδικασίες των συνεδριάσεων να είναι “ασφυκτικές”, να περιορίζονται οι δυνατότητες ελέγχου της Διοίκησης του Π.Σ., να επιχειρείται η όσο το δυνατόν πιο ισχνή έκφραση των αντιπολιτευτικών παρατάξεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε αρκετές συνεδριάσεις, σχεδόν από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, τέθηκε το ζήτημα της κατάφωρης παραβίασης του άρθρου 16 του Κανονισμού, αφού πολλές επερωτήσεις που κατατέθηκαν, δεν συζητήθηκαν ούτε μετά από 3 μήνες!!

Πιο συγκεκριμένα, σε ότι αφορά την καταγγελία μου:

Στην τακτική συνεδρίαση του Π.Σ. του μηνός Φεβρουαρίου που συγκλήθηκε στις 28/2/2020, όλα τα μέλη του Π.Σ. καθώς και οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις συνεδριάσεις του Π.Σ. της Π.Κ.Μ., έγιναν μάρτυρες της κατάφωρης παραβίασης του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου , από τον ίδιο τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου , κύριο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου και  αυτό δεν έγινε  δυστυχώς, για  πρώτη φορά, όπως προανέφερα.

Συγκεκριμένα: Πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της συνεδρίασης και κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων , προέβη στις εξής παραβιάσεις του κανονισμού:

1.Η ημερήσια διάταξη  που λάβαμε για τη σύγκλιση της συνεδρίασης της 28/2/2020, για την κατάρτιση της οποίας έχει αυτός, σύμφωνα με τον κανονισμό( άρθρο 13. Παρ.1) την ευθύνη, δεν περιείχε τη συζήτηση Επερωτήσεων. Παρά το γεγονός αυτό, άρχισε να αναφέρεται σε Επερωτήσεις Παρατάξεων, και, παραβιάζοντας το άρθρο 16, ανέφερε και την Επερώτηση που κατέθεσε η Περιφερειακή Παράταξη ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με αφορμή το κλείσιμο ενός ολόκληρου σχολικού συγκροτήματος επί της οδού Κλεάνθους στην Τούμπα ( Επερώτηση που κατατέθηκε στις  28/1/2020, αριθμός πρωτοκόλλου 59393(82)).   Χωρίς να δώσει τη δυνατότητα σε μένα να αναπτύξω προφορικά την Επερώτηση, όπως ο κανονισμός ορίζει, δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας , δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα!! Την ίδια δε μέρα και περίπου και εκείνη την ώρα που ο ίδιος  αποφαίνονταν περί μη αρμοδιότητος της Π.Κ.Μ. για τα σχολεία, ο κύριος Περιφερειάρχης είχε συνάντηση με  την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κυρία Σοφία Ζαχαράκη και όπως διαβάζουμε στον τύπο :

«Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν γενικότερα την εκπαίδευση στην Κεντρική Μακεδονία και τη λειτουργία των σχολείων στην περιοχή.Συγκεκριμένα  ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων συζήτησαν για την ανάγκη δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων, αλλά και για την αναβάθμιση των υφιστάμενων. Ακόμη, στη συνάντηση τέθηκε το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και ο τρόπος βελτίωσης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την επόμενη σχολική χρονιά. Ακόμη αποφασίστηκε η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για ζητήματα που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό».

2.Ακολούθησε και δεύτερη παραβίαση του άρθρου 16 του Κανονισμού Λειτουργίας του Π.Σ. και πάλι με Επερώτηση που είχε καταθέσει η Παράταξη ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, για θέμα που αφορούσε την Περιφερειακή οδό Κατερίνης ( Επερώτηση που κατατέθηκε στις 13/2/2020, αριθμός πρωτοκόλλου 99418(123)).Και πάλι ο κ. Καρακωστάνογλου ανακοίνωσε στο σώμα ότι η Περιφερειακή Παράταξη έχει καταθέσει Επερώτηση.  Παράλληλα όμως, ανέφερε ότι μου έχει σταλεί εγγράφως η απάντηση την προηγούμενη ημέρα και ερμηνεύοντας τον κανονισμό, όπως ο ίδιος έκρινε, θεώρησε ότι δεν υφίσταται λόγος να εφαρμοστεί ο κανονισμός: δηλαδή να παρουσιαστεί στο Σώμα η Επερώτηση και επίσης στο Σώμα να απαντήσει ο αρμόδιος Αντιπεριφεριάρχης. Στην προκειμένη περίπτωση ο κ. Πρόεδρος, όχι μόνον παραβίασε τον Κανονισμό, αλλά είπε και ψέματα, επιχειρώντας να παραπλανήσει τα μέλη του Π.Σ., αφού ουδέποτε έλαβα γραπτή απάντηση στο μέιλ μου, και, όπως με διαβεβαίωσαν και οι υπάλληλοι των συλλογικών οργάνων της Π.Κ.Μ., και το ανέφερα δημόσια στο Π.Σ., δεν έστειλαν ποτέ γραπτή απάντηση στην ερώτησή μου.

Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες μου για την κατ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, με κάλεσε να παρουσιάσω την Επερώτηση, αλλά ο αρμόδιος Αντιπεριφεριάρχης  είχε αποχωρήσει …. με αποτέλεσμα να αρνηθώ να συζητηθεί η Επερώτηση.

3.Στις  23/10/2019  και με αριθμό πρωτοκόλλου 662488(744) κατέθεσα Επερώτηση για ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης: την κατάσταση των Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Και πάλι παραβιάζοντας τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ. και συγκεκριμένα το άρθρο 16, δεν έχει εισάγει ακόμα προς συζήτηση την Επερώτηση, παρά το γεγονός ότι έχουν παρέλθει παραπάνω από 4 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης  και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να σημειώσω εδώ, ότι, όπως είναι γνωστό, εκπρόσωπος της Π.Κ.Μ. συμμετέχει ως μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και επειδή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, είστε εσείς ο Ελεγκτής Νομιμότητας των ΟΤΑ, και επειδή παραβιάζετε συνεχώς ο κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ., θεωρώ ότι πρέπει να μεριμνήσετε για να επιβληθούν οι από τον νόμο οριζόμενες κυρώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ. 

Με τιμή

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Κ.Μ.

adimak

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *